Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

A znovu nocebo

„Pokud člověk  věří, že by měl mít vážné zdravotní problémy, můžou u něj skutečně nastat,“ píše v podtitulku článku Kouzlo voodoo jménem nocebo Jaroslav Petr (LN 13. 6. 09). „Špatné zprávy vyvolávají špatné fungování organismu“, prohlásil americký lékař Clinton Meandor, který se výzkumem efektu nocebo zabývá na Vanderbilt School of Medicine v Nashvillu.

Další z článků, potvrzujících, co jsem (nejen já) přednášel, psával a píšu (také např. o nebezpečnosti rostoucího počtu lékařských prohlídek a ultrazvukových vyšetření v těhotenství) vyšel v příloze Věda víkendových Lidových novin. Potvrzuje, že (pro neinformovanou většinu paradoxně) právě to strašení lékaři (co všechno by se mohlo stát a je tedy třeba to vyšetřit) bývá často příčinou skutečných zdravotních potíží. Přestože (a právě proto) že jsem o tom psal, pokusím se naznačit některé dosud neprobírané souvislosti a tvrdím, že i toto zamyšlení je pozitivní zpráva, protože nepřímo upozorňuje na mé články, které přinášejí metody a cesty vedoucí k pozitivnímu fungování.

 

Nejsnáze pochopitelné je to na příkladu z praktického života. Asi všichni jsme se občas při čtení příbalového letáku nějakého léku stali na moment hypochondry. Zvláště mí přátelé zdravotníci a lékaři se ale vždy velmi ostře bránili a stále brání otázce, jestli ten podrobný seznam možných vedlejších příznaků spíše neškodí. Celé ty roky v socialismu, ale i donedávna, jsem neměl „důkaz“. Vida:

 

„Účinnost mnoha léků je do značné míry závislá na psychickém stavu a naladění pacienta. Velmi rozšířené je nocebo v souvislosti s příbalovými letáčky přikládanými ke každému léku jeho výrobcem. Kvůli právní ochraně jsou vyjmenovány všechny možné i zcela nepravděpodobné vedlejší účinky preparátu. Pacienti jsou mnohdy už jen tím výčtem vyděšení tak, že jim lék nepomůže, ale spíše jim přitíží,“ udává se v článku, který přináší několik skutečných příběhů, potvrzujících nejen existenci lékařskou vědou zatím nevysvětlitelných, ale naše životy velmi ovlivňujících jevů, kterým se říká placebo (vsugerovaný pozitivní účinek zcela neúčinné lásky) a nocebo (opačný, tedy negativní zdravotní efekt nějaké zcela neškodné látky).

Reklama

 

Dnes víme o negativním efektu prostředí nemocnic (a zvláště porodnic), ale také např. o syndromu „bílého pláště“, pokud se týká krevního tlaku atd. Posunu problém dál: co když by se pak v tomto smyslu takto dali „diagnostikovat“ všichni trollové a rozkurážené ženy, osočující posly (vlastně dobrých zpráv), ale také politici a dlouhodobě fungující poslanci, kteří nesnášejí ty z jiné politické strany? Navíc se ukázalo, že někteří lidé jsou citlivější k placebu díky určitým genovým odchylkám (a logika napovídá, že jsou i tací, jež jsou, a je teď jedno, jestli díky předkům, nebo epigeneticky, díky prostředí a výchově, citlivější, náchylnější, k nocebu).

 

Co když to tak skutečně je? Už jsem zde psal o efektu objektivního „testu“ proutkařů: vystresovaný muž, marně se pod dohledem skupiny k výsledkům testu à priori negativně naladěných „odborníků“ snažící objevit pramen nebo umělou skrýš, samozřejmě zklame.

Téměř davová psychóza (v rámci současné bezprecedentní mediální manipulace) nakonec semele téměř každého: celková (rodinná, pracovní, internetová a společenská) atmosféra vytvářená nocebisty pak stále efektivněji dokáže vsugerovat negativní postoj i původním placebistům. (Ti informovanější mohou vzpomenout i na slovo „mem“).

 

Cesta z louže ven (a přitom ne do bláta) je ale tisíce let jasná (a prověřená a jak vidno výše, dnes i zhusta prokázaná): pozitivní myšlení (které začíná přirozeným orgasmickým porodem, že) a pozitivní epigenetické změny… aby tak nakonec bylo lidstvo složeno spíše z placebistů. A protože budou všichni vědět od mateřské školky, že špatné zprávy vyvolávají špatné fungování organismu (ale i státu)…

 

Místo abychom dali hlavy dohromady a změnili myšlení (postoje, otázky), strkáme je do písku malicherností, a převládat začíná negativita (všichni už začínáme věřit, že krize a katastrofy jsou neodvratitelné) a stále vulgárnější bulvár: následně nám pak zbude už jen to (neviditelné a nevysvětlitelné) nocebo…