Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Black-out

Česká republika byla krůček před elektrickým black-outem, psaly noviny. Kvůli silnému větru se totiž náhle zvýšila výroba na větných elektrárnách  v severním Německu, což způsobilo, že se přetlak elektrického proudu začal valit přes hranice do Česka. Hm, co je tedy dobré a co špatné? Málo proudu nebo moc, všechno špatně. To už je skoro jako za socialismu, kdy koloval vtip: Jací jsou čtyři největší nepřátelé socialistického zemědělství? Jaro, léto, podzim a zima.

 

Jen o den dříve zase noviny psaly o hospodářské recesi v Německu. Hrůza, představte si, že německé domácnosti začaly méně utrácet, tedy spotřebovávat!

Reklama

Podobně „hororové“ zprávy přišly i z USA. Poprvé za posledních pětadvacet let prý domácnosti letos o Vánocích utratí méně, než v předchozí rok.

„Katastrofická“ situace v USA naznačuje jak směr myšlení profesně oslepených ekonomů a politiků, tak skutečnou povahu této „krize“. Ukazuje se, že tamní tržby po zářijovém poklesu o 1,3 procenta táhly dolů klesající ceny pohonných hmot a sílící krize v automobilovém sektoru. Obrat čerpacích stanic se v říjnu snížil o rekordních 12,7 procenta, v případě prodejců aut spadl o 5,5 procenta. Automobilky oznámily, že jejich prodej je nejhorší za posledních 17 let.

Pro benzínky a automobilový průmysl to je jistě „varující“, ale stačí odečíst právě a jen tyhle ukazatele (copak např. v Praze už těch aut, a ve vzduchu mikroprachu z nich, není až příliš?), a rozumného analytika (Nomura Securities) musí napadnout: „Po vynechání aut a benzinu je to pokles jen o polovinu procenta. Mohlo to být horší a povzbudivé je, že nebylo,“ cituje ho agentura Reuters.

Koncept HDP, „růstu růstu“ a nesmyslnost těchto makroekonomických idejí jsem zpochybňoval mnohokrát. Teď ale, na pozadí celosvětové krize kapitalismu (a bankovnictví), vy vstává naléhavost „jiných otázek“ o to naléhavěji: „Proč má všechno růst, když nás je pořád stejně?“ překvapuje Václava Havla, že tuto jednoduchou otázku se neodváží vyslovit ani Strana zelených.

 

Proč má všechno růst, když všichni (kromě Václava Klause) víme, že by bylo s ohledem na stav Země a jejího klimatu daleko prozíravější a moudřejší začít šetřit (nebo alespoň nehonit se za neustále vyšší spotřebou čehokoliv)? Co je tak katastrofického na tom, že Američané hodlají o letošních Vánocích utratit méně než loni? Není to naopak kousíček světla na konci spotřebitelského tunelu (a začátek konce protežování zájmů jedné malé skupiny)?

 

Možná není jiného řešení, než black-out. Tedy ten fyzický, individuální: nechci malovat (black-outového) čerta na zeď, ale vypadá to, že teprve takové několikadenní vypnutí elektřiny v celém státě by nám všem nakonec jen prospělo. A v té tmě by nějaký ten ministr nebo ředitel elektrárny mohl a měl narazit hlavou do nějakého toho sloupu, aby se mu příkladně „zatmělo“ před očima (black-out).

 

http://marek.blog.respekt.cz/c/47038/Setri-CEZky.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/34246/Dobro-a-zlo.html

 

http://aktualne.centrum.cz/finance/volny-cas-a-nakupy/clanek.phtml?id=622196