Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Být důchodcem

Vždy, když se mne někdo ptával, jak se mám, odpovídal jsem, že velmi dobře, protože to tak opravdu, za všech okolností, bylo. Pracoval jsem (s nutností pobýt na pracovišti od do, i když nebylo co dělat) jen asi rok či dva, jinak jsem celý život dělal jen to, co jsem chtěl. Včetně profesí, nad kterými by obyčejný člověk uplivl a nikdy by je dělat nechtěl. Pro mne to ale byly moje „univerzity“. Vždycky jsem si život a práci užíval, ale teď, když jsem v důchodu, si to užívám tuplem.

Jsem na  volné noze, sám svým pánem, bez šéfů, od roku 1992, ale v zásadě už od roku 1977, kdy jsem si na chleba začal vydělávat hlídáním obrazů v Národní galerii.

 

Když jsem na schodech Novoměstské radnice (kde se loni v září konal alikvotní festival) potkal Alana Vitouše (známe se od 80. let, potkávali jsme se spolu při různých nahrávacích příležitostech, např. ve FISYO, a on od té doby ví, že jsme stejný ročník), a jemu, jak jsme se s obvyklým pozdravem míjeli, najednou náhle zajiskřilo v očích a s širokým úsměvem šibalsky zvolal: „Ty už jsi vlastně taky v důchodu, že?“  A oba jsme věděli, že oba víme, že být důchodcem je i pro toho, kdo je na volné noze téměř celoživotně, něco příjemného navíc: máme se stejně dobře jako dřív (zařídili jsme si to), ale teď nám stát navíc platí složenky a nevyžaduje žádné daně.

 

V 70. letech min. stol. jsem trávil celé hodiny tím, že jsem ve všech pražských antikvariátech pátral po čínské, japonské a indické (nejen duchovní) literatuře. A s radostí čítal o tom, jak je pro ně doba, kdy už mají vnoučata, tou nejlepší částí života. V Japonku jsem se na to tehdy ptal, a ačkoliv měli tendenci si stěžovat, stejně nakonec ti, se kterými jsem měl tu možnost mluvit, přiznali, že by neměnili. Už tehdy jsem věděl, že i já si čas důchodů někdy v budoucnu užiju. Už je to tady.

Reklama

 

Míra vlastní (a především niterné, umělecké, lidské) svobody, kterou jsem si „pěstoval“  v dobách totality, udivila i přátele z USA, Německa či Holandska (a sem tam i z Japonska). A zatímco ostatní stávali fronty na pomeranče, vánoční kapry a stromky a další nedostatkové zboží, a tlačili se v metru a tramvajích, já cestoval prázdnými prostředky hromadné dopravy (protože jsem jel opačným směrem), a nakupoval v šest ráno cestou z „práce“, když byly obchody prázdné. A v „práci“ studoval, cvičil, hrával ping pong, diskutoval s přáteli, četl a jinak pracoval „na sobě“, rozmnožoval své překlady a spisky a materiály Charty atd.

 

Mívával jsem a mám tak „dovolenou“ celé roky. Takže mne touhy mé ženy po nějaké „dovolené“ udivovaly a překvapovaly. Vždyť ona také po skončení školy až na jednu výjimku (a to měla do práce 5 minut pěšky) nechodila do zaměstnání (mohla si plánovat a prožívat dny jen podle sebe), a naše společné letní či silvestrovské semináře jsme organizovali vždy na jiném krásném místě na horách nebo u rybníků či moře (a práce, tedy to co nás živilo, se tak stala naším koníčkem, za který jsme byli placeni).

 

Nikdy mi nevadilo žít skromně, a dražší kvalitu si vychutnat jen občas. Čím jsem ale starší, a teď navíc i sám, tím častěji (a vlastně teď v důchodu už kdykoliv) si mohu nevšímat si ceny – dovolit koupit si a vychutnat např. potraviny, které bych si v minulosti nekoupil. Právě proto, že nekouřím, nepiju, nesladím a neřídím. Pro své dvě vnučky (a v budoucnu i pro dva vnuky, kteří zatím potřebují jen mateřské mléko) tak mohu být pohádkovým, protože na peníze se neohlížejícím dědečkem.

 

Být důchodcem je totiž nádherné. Vstávám kdy chci, pomalu a rozkošnicky si u snídaně přečtu noviny skutečné (mám je ve schránce) i ty na internetu, fejetony a blogy píšu třeba ve tři nebo v šest ráno, kdy mi to jde, mám poloviční slevu na lístky na metro a tramvaj, ale i na vlak, jdu na výstavu či do parku nebo si někam zajedu jen když je krásně, a ne když mi dají „volno“, vařím si co chci, kdy chci, opatrně si užívám vnoučat, a dělám opět jen to, co mne baví – a navíc mi stát platí složenky! Radoval jsem se z života, zvláště od svých pětatřiceti let, vždycky, teď v důchodu se raduji téměř neustále.

 

Být důchodcem je i tomto státě a v této době, umí-li si to člověk zařídit a vychutnat, nádherné. Ne že ne.