Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Koncert Devy a Mitena

Ten skutečný, v Hudebním divadle v Karlíně 14. května 2009, je vyprodán. Ale právě vycházející album (zároveň CD i DVD) se záznamem koncertu v Australském Byron Bay z února 2008 je nádhernou připomínkou možnosti, ale i privilegia, strávit (nejméně sedmdesát minut zvukem, a dvě hodiny i obrazem) s nádhernými, niterně usměvavými lidmi: dokonalými profesionály, ale i hravými improvizátory. Existuje-li řešení globálních problémů, Němka Deva s Angličanem Mitenem (a jejich věrným hudebním přítelem Nepálcem Manosem) jsou jejich lékem a současně i ztělesněním.

Když si běžný posluchač pustí tuto nahrávku, asi mu ihned nedojde kvalita. Kvalita života a kvalita tvorby lidí, kteří to již dokázali. I oni žijí teď a tady, na planetě zmítané problémy, a přitom zvou své posluchače do říše harmonie, vzájemné úcty, lásky, vnitřního klidu a míru, kterou již delší dobu obývají: neboť o tom všem se zpívá v mantrách,, které s Devou a Mitenem samozřejmě zpívají s sebou i účastníci koncertů. 

Reklama

 Po úvodním vyladění hned první mantra na CD, ve španělštině, všechny spolehlivě ztiší a zklidní. Následují jedna mantra za druhou: oslava principu guruovství a vděku duchovním učitelům, krátké připomenutí slavné Gajatrí mantry, která Devu provází od prenatálu a porodu celý její život, přes Mitenovu inspirující píseň Matka uvnitř, další píseň ve španělštině, opěvující životadárné Slunce (jak to fyzické, tak to symbolické v každém z nás), dvě již nám známé indické mantry, až po další Mitenovu výzvu k probuzení: Jsme probuzení (slovo Buddha znamená probuzený) k výzvám mystiků, jsme probuzení a naše srdce rozkvétají, každý z nás se rozpouští do přítomnosti překypující nespoutanosti lásky. Album je zakončeno jednou z nejznámějších manter Om Trajambakam, a jako bonus je přidána studiová nahrávka mantry oslavující univerzálního léčitele (tedy to dokonalé v každém z nás): Ve světle lásky jsme dokonalí a úplní. Ve světle lásky jsme doma: léčíme a zpíváme. Tak budiž, ve světle lásky. 

I na DVD jsou mantry nerušeně propojeny: po mantrách se netleská, i když v závěru, když Miten zahraje slavné blues s nádherným (a i pro něho překvapivým) doprovodem diváka na foukací harmoniku, se potlesk přirozeně objeví a neruší. To už je ale publikum tak rozpuštěné a uvolněné (také díky něžnému špičkování mezi Devou a Mitenem), že co se týká naladěnosti a atmosféry, už není rozdílu mezi jevištěm a publikem. Jakoby před rokem v Austrálii, ale také vždy a všude tam, kde toto CD/DVD zazní, začalo rezonovat dávné umění indických duchovních mistrů-hudebníků svou hrou uvést publikum do stavu oné původní, vždy pozitivní „nálady“ (rasy) té které mantry.

 

Za ty dva roky, co jsem je neviděl, jaksi dospěli: Deva vypadá moudřeji, Miten je ještě klidnější, a suverénní mistrovství, s jakým např. zpívá bůhví kolikátou verzi své písně So much magnificence, přivádí v úžas. Totální absence primadonství na jedné, a umění kdykoliv cokoliv změnit a nelpět na tom minulém na druhé straně, to vše v pokorné službě mantrám samotným, jakoby každým dalším koncertem na nekonečném turné kolem světa víc a víc rozkvétalo. Laskavě suverénní jistota, s jakou si Deva s Mitenem usadí a zklidní své posluchače (a v tomto případě i diváky videozáznamu koncertu), a jakoby levou rukou i těm dosud v síly a možnosti manter nevěřícím a předem skeptickým dokáží, že sledování obrazovky nemusí být „jen“ zábava nebo dokonce ztráta času, ale naopak, může být také dokonalou školou umění ztišení a zvládnutí emocí, návodem a ukazatelem Cesty poznání sebe sama, a dokonce i samotnou terapií (tělesného, emočního a duchovního klidu a míru) zároveň. A takto předávané a hlavně vnímané poselství navíc nadchne a doufejme že (v tom pozitivním slova smyslu) ulpí.

 

Před dvěma roky, po nezapomenutelném hudebním a lidském zážitku v rámci jejich dvou koncertů v Praze v kostele sv. Šimona a Judy, mi někde dole myšLenka začala sem tam hlodat přání, aby jim to vydrželo. Aby si nenechali všedním životem na cestách obrousit svou motivaci. Už jsem klidný. Právě to, co zpívají, tedy jen pozitivní písně pro zpozitivnění posluchačů, a jak to dělají, tedy s dokonalým vyladěním a profesionální pokorou, je zárukou, že nesejdou ze své, i nám ostatním tak prospěšné, Cesty.

 

Že už toho patosu a pozitivna bylo příliš? Kdepak, vážení. Když klid a mír, lásku a pozitivní život teď a tady dnes a denně celé roky žijete, nejde o patos nebo abstrakci.

Po živém koncertu, nebo po poslechu DVD, také zjistíte, že máte-li hledat a použít slova, která by vyjádřila to, co jste viděli a slyšeli, nemůžete nepoužít ta nejpatetičtější.

Protože to, co Deva s Mitenem dělají a žijí, je skutečná „jóga“ posvátných písní a posvátného zpěvu. Tak jako v podání těch nejduchovnějších indických zpěváků a hudebníků, i v podání „zápaďanů“ Devy a Mitena jsou píseň, tedy většinou mantra, i zpěváčka a zpěvák, ale i hudebník, ale i publikum nebo posluchač, dokonale sjednoceni: život, dech, prostor, čas, poslání a přímé působení soucitem a láskou, to vše je Jóga (sjednocení).

 

No představte si, Deva s Mitenem (a doufejme, že i jejich posluchači) si ještě k tomu všemu vychutnávání vnitřního klidu a míru a lásky navíc po večerech zpívají!