Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Liverpoolské Zrození

aneb cesta ke Kristově kolíbce ulicemi města Liverpool s hudbou populárních britských rockových skupin The Beatles, Frankie Goes to Hollywood, The Lightning Seeds a dalších.  Těch 58 minut na ČT 2 odpoledne na Štěpána bylo tou nejpůsobivější a nejvýstižnější oslavou ducha Vánoc. Hned po podobně výstižném kresleném vtipu Kemmela, na kterém prodavačka říká kupujícímu: „Je mi líto, ale publikaci Duchovní rozměr Vánoc dáváme zdarma pouze při nákupu nad deset tisíc…“

Obrovský dav před dvěma pódii, moderátor Gabriel (starší muž navlečený v bundě a čepici s ušáky), Marie coby prodavačka v bufetu, její milý, azylant z Afriky, ministryně vnitra Herodie, písničky Beatles a Johna Lennona (a dalších skupin z Liverpoolu) a známý příběh o tom, jak se před více jak dvěma tisíci lety narodilo dítě, spasitel světa, který kázal lásku. Dokonale lidské a současné a přitom metaforické. All you need is love, zpívala Mary s Josefem, když na ně dorážel rasistický dav, All you need is love zpívali všichni i na samotný závěr. Slyšet tentýž dav, anebo pouliční zpěváky, nebo Marii s Josefem za doprovodu kapely Armády spásy zpívat Imagine, Beautiful day, Let it be, anebo tři krále prezentujícím své dary zpívat písničku Lady Madona bylo dokonalým holdem jak autorům dnes vskutku zlidovělých písní, tak těm, kteří stále znovu nabízejí řešení všech problémů světa: It´s easy: all you need is Love, doporučoval moderátor publiku v Liverpoolu a všem divákům, kteří kdy tento záznam uvidí: Je to snadné: vše co potřebuješ, je láska.

Televizní zpracování překvapilo dokonalým využitím technologických možností i ke zpěvu vždy ochotného publika. Scéna, kdy na otázku kam se mají Marie s Josefem a děťátkem schovat před všeho schopnou Herodií a jejími vojáky, ukázal Gabriel v podobě moderátora do davu a řekl: V Liverpoolu!, a po jeho výzvě se moře lidí rozestoupilo a svatá rodina odcházela do bezpečí, byla vyvrcholením nápadité ale civilní a tedy věrohodné režie. 

Reklama

Celé představení se ovšem „mezi řádky“ vznášela otázka: co by se stalo, kdyby se spasitel narodil dnes v Londýně, nebo v Praze? Kam by se „svatá rodina“, o jejíž svatosti se to bude vědět až za stovky let, schovala před místními politiky a ministry vnitra, kteří „ve jménu“ lidu dokáží klidně zabíjet i děti? Nezemřeli by na podchlazení jako bezdomovci? A nabízí se další lokální otázky: jaký byl (z hlediska našeho ministerstva vnitra) status bezdomovce, který z kontejneru zachránil chlapečka, jemuž dali jméno Čtvrtek?

Kolik Ježíšů (a spasitelů lidstva a vynálezců levné energie pro všechny) se nenarodilo a nenarodí, protože téměř třetina všech těhotenství u nás končí potratem (kterému porodníci říkají předčasné ukončení těhotenství a který není započítáván do oficiální statistiky novorozenecké úmrtnosti)? Kolik potenciálních vynálezců a vědců nikdy nic nevynalezne a nikoho nespasí, protože jejich nepoučené matky v těhotenství kouřily a pily alkohol a dokonce braly drogy, takže se geniální nové myšlenky nenarodily, protože mozky potenciálních vynálezců byly poškozeny? Anebo emočně zmasakrovány drezůrním systémem výchovy dětí ve školách? 

Zkusme to, když už to píši po shlédnutí programu, složeného z písniček, ještě jinak: kolik světových hitů bylo složeno, ale protože tento stát dává na podporu kultury téměř nejméně procent svého HDP z celé Evropy, nikdo je nikdy neuslyšel (přičemž peníze vždy jsou na neuvěřitelně předražené dálnice, nebo vojenské transportéry či nefungující padáky nebo pistole)? Kolik nových Rybů a Janáčků se nikdy ke skládání něčeho skutečně nového a původního nedostanou, protože jim na hudební škole vytlučou schopnost improvizace z hlavy neustálým opakováním stupnic a etud? 

Ústředním mottem pořadu Liverpoolské Zrození ale bylo také stále stejné a politiky všech zemí většinou přehlížené poselství o tom, že skutečná moudrost, skutečná láska, skutečný soucit je tam dole, mezi obyčejnými lidmi. Už se těším, až někdy někdo složí a nastuduje podobné „oratorium“ na téma pražské sametové revoluce a použije alespoň některé z těch vtipných a situaci dokonale vystihujících sloganů, jež se rodily z tehdejších okamžiků někde v davu lidí – na které pak noví vládci za pár měsíců a let dokonale zapomněli. 

V Liverpoolu se totiž před téměř padesáti lety skutečně zrodilo něco, co pohnulo světem. Protože písničky hravých a tvrdohlavě své vidění světa prosazujících kluků McCartneyho a Lennona později dobyly a změnily svět. Imagine a Let it Be a All you need is love jsou v jistém smyslu slova skutečně revoluční písně. Přes všechna ujišťování pisálků z tehdejšího Rudého Práva o tom, že hudba těchto vlasatců je plytká a jen na tři akordy a za půl roku o ní nikdo nebude vědět. 

Zkuste si ten pořad vyhledat na serveru České televize a vychutnejte si staronový a v tomto případě nádherně aktualizovaný příběh jak Josefa, Marie a zrození děťátka, tak také současných obyvatel města, které dalo světu The Beatles. V Liverpoolu se něco velkého zrodilo a rodí. Kdy se takto začne mluvit a psát o Praze?