Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Loučení s respektem

Asi je to symbolické, že právě v čase, kdy jsem oznámil, že pomalu přestávám psát tak, jak na mě byli mí čtenáři a čtenářky zvyklí, přišla změna Kodexu blogera: je teď povinné povolovat diskuzi. Napsal mi to jeden z administrátorů RB ráno 1. června, tak jsem mu odpověděl, že klidně diskuzi povolím, ale že očekávám, že stejně pilně a „očistně“ zareaguje hned, když mi pod článek (Korálky 09/2) „přispěje“ (ne k věci, ale ad hominen, jak je jejich zvykem) nějaký troll.

Diskuzi jsem povolil, a za pár hodin se tam objevil další trollí skvost (od blogera, který se zde již proslavil svou vulgaritou, a také prohrou u soudu kvůli jiným osočujícím výrokům):

 Diskuze k článku: Korálky 09/2
Moc Vám sem už lidi nelezou, že? Však taky co by tu dělali.. Ne, pane Marku. Problém není v nízké rozlišovací schopnosti ostatních nebo v jejich úzce specifických zájmech. Je to problém především Váš. Vy jste odporný svou mesianistickou stylizací, a taky víc než jen trochu připomínáte poručíka Duba ze Švejka, který už před válkou o všem mluvil s okresním hejtmanem. Ta stylizace bere důvěru u lidí sofistikovanějších, nasírá lidi jednodušší. V podstatě všichni tvrdíme, že jste vůl, ale to není vysvědčení pro Vaši inteligenci.
Je to vysvědčení pro celou Vaši osobnost, která nám připadá velice fuj a pro kterou by se našly i jiné přiléhavé literární paralely: tak třeba Bertrand Welch z Amisova Šťastného Jima. Způsob, jakým jste se tu nechal zpovídat a adorovat od jakéhosi Ježury, je něco tak trapného, dětinského! Vy to vážně necítíte? To je nejzákladnější Váš problém: Vy se na sebe neumíte podívat očima těch druhých.
1.6.2009 16:40:16, MM
 

Tak jsem diskuzi opět zrušil, poslal kopii trollova příspěvku administrátorovi, a poté i jeho nadřízenému, ale přišlo mi už jen oznámení, že podle nové verze Kodexu blogera diskuzi povolovat musím, a že mne tedy přeřadili jen na osobní blog.

Reklama

 

Zkuste si znovu přečíst inkriminovaný článek a posuďte sami, jestli je diskusní příspěvek pana MM (se kterým jsem se nikdy nepotkal) k věci (a slušný, nenapadající osobu jiného blogera atd.), jak se vyžaduje v Kodexu blogera.

 

Za tři roky nepomohla řada mých vysvětlujících článků, ani řada e-mailů a dotazů a návrhů administrátorům, jak by se dal tahle nespravedlivý nepoměr mezi povinnostmi blogera a anonymního přispěvatele (jichž je několik dalších) narovnat, nebo alespoň zmírnit (zatímco bloger musí mít fotku a konkrétní adresu a e-mail a musí dodržovat řadu zákazů a omezení, včetně ověřování faktů a zodpovědnosti na své psaní, tzv.troll může nekontrolovatelně a beztrestně vše: špinit, nadávat, být vulgární atd.).

 

Bohužel, snad z lenosti nebo nedostatečného morálního povědomí, nebo ze snahy přilákat co nejvíc čtenářů se takto, téměř bulvárně, osádka blogu respektu rozhodla chránit spíše trolly než blogery. V této páchnoucí stoce ale já nehodlám přebývat. Blog respektu ( BR) nejen u mne ztratil respekt.

Připomínám, že některé servery (také zaplaveny diskusní žumpou) to vyřešily např. tak, že vulgární osočující příspěvky mažou, a navíc každý, kdo chce přispět do diskuze, si musí napsat o kód, a ten mu redakce pošle poštou na jeho adresu (aby se tak odstranila anonymita). BR slibuje změny v systému už od samého počátku své existence, ale nikdy na ně nedošlo. Až teď, ale úplně jinak než jak se čekalo: místo obrany blogera zde nechali zvítězit na plné čáře trolly.

 

Protože netuším, kam se přestěhuji, zůstávám zatím jen na svém osobním blogu (neuměl by mi někdo spustit blog jiný a převést tam vše, co jsem publikoval na BR?), kde je možno „nepovolovat“ diskusi (rozumějte: nenechat si trpně a trapně kálet na znovu nabílené pomyslné zdi vlastního článku – domku). Pak odsud zmizím docela (a myslím to i fyzicky, uvažuji dokonce o emigraci nebo o dlouhodobém pobytu někde v zemi, kde ještě slušnost existuje a je ceněna a hlavně chráněna).

 

Od konce září roku 2006 jsem zde uveřejnil více jak 750 článků (recenzí na knihy i koncerty, upozornění a pozvánek), často s řadou odkazů a fotografií. Čtenář Martin Vanžura si dal tu práci, a zjistil, že co do počtu, ale i kvality jsem byl jednoznačně nejaktivnější bloger (např. s nejvyšší průměrnou karmou, v počtu článků v uveřejňovaných žebříčcích atd.).

 Ahoj Vlasto, čísla hovoří, tak se baví obchodníci, což je bližší mně než tobě.Tak jsem během 10minut z dat na serveru BR získal přehled čísel, který jim můžeš poslat, ať vidí, co dělají: že nejčtenějšího a nejlépe hodnoceného blogera přesunou do šuplíku osobní…Zdroj: http://blog.respekt.cz/top.asp?hod=0&zor=kar nastavení: za celé období dle karmy. Použil jsem Excel 2007, kontingenční tabulku. Vše přehledné, transparentní. Blahopřeji k výborným výsledkům!!! A hlavně ke kvalitě. 

Díky, Martine. Holt už od mládí dělám to, co dělám, na 100%.

 

Čí je stát? Ptával se Ludvík Vaculík a odpovídal si: několika málo zlodějů, podvodníků, šíbrů (protože kvůli nim musíme my ostatní zamykat auta a domy na tolik zámků). Mohl bych se ptát podobně: čí je dnes internet (a politika a soudy a bankovnictví a zdravotnictví a ministerstva) a v tomto případě blog respektu? Několika drzých (trollů), kteří respekt, svou vulgaritou a napadáním blogerů, Respektu rozhodně nepřináší, a kteří by se měli léčit.

 

Přitom naprostou většinu čtenářů, včetně mne, by totiž ani nenapadlo trávit dny tím, že by dehonestovali blogery (tedy ty, kteří dovedou, na rozdíl od trollů, psát). Naivní blahosklonnost administrace a vedení BR tak dovolila, že několik jedinců postupně zničilo projekt, který byl hoden respektu (ostatně má to i v podtitulku: blogy, které mají respekt).

 

Naše stále víc zasmrádlá společnost je v tomto stále příznačnější: „Když se v Čechách rozhodnete udělat něco neoddiskutovatelně bohulibého, třeba sázet stromy, vždycky se najde někdo, kdo vás obviní, že nestavíte domy. Nebo že se chcete zviditelnit. Nebo že se u sázení stromů teatrálně ohýbáte,“ okomentoval Michal Viewegh žurnalistické reakce na výzvu k celospolečenské ignoranci bulváru.

 

Cítím to (a se) podobně: ať jsem psal o čemkoliv, vždycky jsem byl cílem útoků několika agresivních (jen neinformovaných) anonymů, s nimiž se pak svezlo pár učedníků. Bez pomoci jiných, především administrátorů, ale i čtenářů, kteří zůstali naprosté většině tiše a zastrašeně, nemá cenu dál zůstávat. Jistě, možná, kdyby mí zatím jen mlčící čtenáři a čtenářky (nebo ti slušní blogeři,kteří se nebojí a čtou mne z mého osobního blogu) napsali osobně e-mail šéfovi BR ([email protected])… a pokud mi pošlete kopii, budu velmi rád. Nebo rozešlete link na tento článek všem novinám a časopisům, o kterých si myslíte, že ještě umí „zabojovat“ za spravedlivou věc. Třeba by se věci pohnuly správným, a ne alibistickým směrem…

 

A tak jako řada jiných slušných přede mnou, i já z tohoto internetového fóra odcházím. Místo aby, tak jako tomu bylo vždy v dějinách (dokud média vymknutá z kloubů normálnosti a evolučních zadání bezprecedentně neupozadila morální pravidla), byl ten, kdo ruší a obtěžuje společnost, exkomunikován (vykázán z davu, třídy, blogu), jsou vyháněni ti slušní.

 

Mimochodem, minulý týden jsem ze své přednášky v Prievidzi vykázal po půlhodině rušení a ostentativního nezájmu tři řady mladíků. Divili se, neochotně a překvapeně se zvedli a odešli. Jejich učitelka pak telefonovala organizátorce, že byli tak zaražení, že celou cestu do školy neřekli ani slovo. Zalitovala, že ona to takto radikálně ve třídě řešit nemůže.

  

P. S.: Aby mi bylo rozuměno: to není problém můj (já prostě přestanu psát, nebo odejdu jinam), ale problém (blogu a) Respektu, a potažmo celé společnosti, kterou právě tato naivně slepá nečinnost a zbabělost stahují stále hlouběji do žumpy. Respekte, rozluč se s (mým) respektem.

 

Viz i čtení pro pokročilé netrolly:

 

http://marek.blog.respekt.cz/c/77303/Cim-to-asi-je.html

 

http://marek.blog.respekt.cz/c/951/Spina-na-siti.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/1112/Kdo-s-cim-zachazi.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/1270/Kdo-s-cim-zachazi-podruhe.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/44582/Psychopatologie-na-internetu.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/29362/Obchodnici-s-zumpou.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/27078/Kde-konci-svoboda-a-zacina-zumpa.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/57725/Tresnicka-na-dortu.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/77303/Cim-to-asi-je.html

 

http://marek.blog.respekt.cz/c/2695/Co-mi-schazi.html

http://marek.blog.respekt.cz/c/1952/Internet-a-pachut.html

 

http://marek.blog.respekt.cz/c/1404/Tlupa-simpanzu.html