Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Přeshraniční problémy

V rozhovoru pro LN (z 2.5.09) na otázku „Jaké kompetence byste Bruselu vzal,“ prohlásil Saša Vondra, že se projevují snahy regulovat kouření přes zdravotnickou oblast, a on by tuhle kompetenci rád zrušil, i když má osobní konflikt zájmů, protože jeho cigareta zamořuje vzduch jen tak na dva metry, a to není přeshraniční problém.

Nesouhlasím. Nejméně ze čtyř důvodů. Zaprvé, kuřáci, a zvláště oni, vnímají realitu výběrově, ba přímo cenzurovaně: registrují jen to, co jim programy mysli (a léty ustálený program) dovolí. A mysl je potvůrka, když chce, a ona chce tak, jak ji její uživatel natrénuje. Tak jako politik, i kuřák vnímá a chápe jen to, co se mu tzv. hodí do krámu. Ostatní cenzuruje.

 

Za druhé, už před mnoha lety, když byla móda kupovat a v bytech používat  různé někdy až kýčovité zdroje negativních iontů, se objevil údaj, že když do místnosti vstoupí kuřák se zapálenou cigaretou, zmenší se během několika minut obsah záporných iontů až mnoha tisíckrát. Pro ty, co netuší o co jde: když převládají pozitivní ionty, bolí nás za chvíli hlava, jsme unavení a při dlouhodobém pobytu v takových prostorech značně trpí náš imunitní systém. Naopak, o tom, že pobyt v prostředí, které oplývá zápornými ionty, tedy např.. u moře, v lese, je zdraví prospěšný, ví každý školák.

Reklama

„Pokud se zaměříme na některá populační onemocnění, jako onemocnění dýchacího ústrojí, špatný krevní oběh, či hypertenzi (zvýšený krevní tlak),“ píše se v jednom článku na toto téma, „tak dnes již víme, že při léčbě těchto onemocnění mají blahodárný účinek negativní vzdušné ionty. Významné je např. zjištění, že inhalací lehkých negativních iontů se zrychluje enzymatická oxidace serotoninu a v důsledku toho dochází ke snížení krevního tlaku, snížení bolestivosti popálených tkání a zvýšení odolnosti proti onemocnění dýchacího ústrojí. Vliv na dýchací systém se projeví zpomalením dechové frekvence, zvýšenou produkcí hlenů a zvýšením frekvence pohybu řasinkového epitelu. Lehké negativní ionty přispívají také k příznivým změnám složení krve.“

Dosaďte si (u notorických kuřáků, jako je pan Vondra, který žije v neustálém nedostatku záporných iontů) opak: zvýšený krevní tlak, nedostatek serotoninu (tedy původce dobré vstřícné nálady a pocitu štěstí), snížení odolnosti proti onemocnění horních cest dýchacích, zvýšenou produkci hlenů, a v důsledku toho všeho časté bolest hlavy, a tedy neschopnost vyslechnout oponenta nebo trpělivě dojednávat to či ono.

 

Zatřetí, víme také už poměrně dlouho, že kuřáci mají poškozený čich. Necítí, co cítí nekuřáci, a tedy mají subjektivní dojem, že „smrdí“ tak na dva metry. Jenže nekuřák „cítí“ kuřáka na desítky metrů, a vanou –li větry (ne)příznivě, klidně i víc. Na jednom semináři v socialistické stavbě stála u otevřených dveří dívka kuřačka a četla si plakátek. Jak byla otevřená okna i v prvním patře v sále, průvan ve vteřině přivál k mému nosu smrad. Koukal jsem odkud to cigaretový vítr vane, a ona dívenka padesát metrů níže u vstupních dveří.

 

Začtvrté, plánovat pozitivní věci u piva v zakouřené hospodě je stále lepší, než se jen tak bohapustě a planě opíjet, ale ještě lepší by bylo, kdyby diskutující prostě nepili a nekouřili. Nechal jsem se v roce 1987 pozvat kolegou z kapely na jedno takové setkání vůdčích signatářů Charty 77 (do hospody na cestě do Radlic), a po chvíli, kdy ani on v tom hustém kouři nevydržel, jsem mu na cestě zpět do města vysvětloval, o co jde, a požádal ho, aby to někdy v blízké budoucnosti tlumočil všem těm Havlům, Vondrům, Uhlům a dalším. Jen se pousmál.

 

Naznačuji, že tak jako pro některé politiky jsou věci denní a všední nad jejich rozlišovací schopnost (prostě nejsou fyzicky schopni vidět a cítit to, co vidíme a cítíme my), tak Saša Vondra skutečně chápe tohle smradlavé omezování (kuřáků vůči bezbranným nekuřákům) jako „přeshraniční“ problém. On jiného kuřáka skutečně necítí, dokud od něj není na dva metry.

 

Právě tak Arab nechápe pocity a argumenty Žida, Rakušan nechápe pocity Jihočecha (a problém Temelín, jakkoli zástupný, je v tomto smyslu neřešitelný), bankéř nechápe pocity drobného akcionáře, žena nechápe pocity a city muže. A dokud se ten či ona nedokáží naučit naslouchat, když už ne nastudovat tak odlišné vnímání toho druhého, se kterým něco projednávám, nebo sousedím, nikdy se lidé (politici, kuřáci s nekuřáky, lékaři s pacienty, ženy s muži) nedomluví a nepochopí.

 

Naznačuji, že i Evropa má problémy domluvit se, protože představitelé jednotlivých států jsou, při vší úctě, různě postižení (kouřící, špatně porození, nedostatečně empatičtí) politici, které vybraly jejich strany podle stranické a jiné tajně dohodnuté a vzájemně výhodné tlačenky (a kteří neprošli psychotesty a zdravotními prohlídkami jako např.řidiči autobusů, letci nebo kosmonauti).

 

Kam tím vším mířím? Kdyby vlčí smečku vedl vlk s (dobrovolně) poškozeným čichem, asi by to dlouho nedělal. Naznačuji, že v nejbližší budoucnosti se budou státy a společnosti muset začít zabývat právě těmito zdravotními i psychologickými předpoklady výkonu tak zodpovědné funkce, jako je např. funkce ministra pro evropské záležitosti (nebo šéfredaktora novin, nebo ředitele televize či ČEZu, nebo administrátora blogu).

 

Do té doby jsou a budou pro politiky (a další zmíněné) problémy těch, kterým by měli sloužit, přeshraniční.

 

http://www.gate2biotech.cz/vliv-iontoveho-pole-na-zdravi-cloveka/

 

http://www.lidovky.cz/mame-se-nechat-prejet-nakladakem-dn9-/ln_noviny.asp?c=A090502_000053_ln_noviny_sko&klic=231344&mes=090502_0