Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Rozzářené oči (generálů)

Tento termín jsme zvyklí spojovat spíše s dětskýma očima před vánočním stromečkem. Krátký článek (LN 6. 5. 09)  Malé lodě lákají i velké zbrojaře ale naznačil, že recept na války ve světě (a výdaje na zbrojení) je jednoduchý a o to geniálnější. Všichni kluci světa se totiž rádi perou (evoluce volí trénovat na lovce jelenů a mamutů), a také si rádi hrají na bitvy, vojáky a generály. Jenže hry generálů a politiků se setsakra prodraží celé společnosti.

Tak rozzářené oči generálů, manažerů zbrojovek i zástupců ministerstev už dlouho nebylo vidět. Na zbrojařském veletrhu IDET v Brně se o ně nepostaraly ani tak nejmodernější modly zbraní, ale spíše bazén pod věží, kde se odehrávala netradiční námořní letecká bitva zmenšená v měřítku 1:100. Modely lodí, vyrobené členy Mini Navy Clubu, z nichž dokonce šlehaly i plamínky, včetně bitevní japonské lodě Jamato, britské lodě Queen Elizabeth ale i německé lodi Bismarck, přítomné nadchly… popisoval článek.

 

Kluci, kteří nikdy nedospěli (příliš feminizované školství, absence rituálů přechodu atd.), tak i v dospělosti stále hrají jak různé ty okopávací sporty, jako jsou fotbal, hokej, rugby, americký fotbal atd. (protože jim  paní učitelky nedovolily na školách běhat po chodbách, a prát se a soupeřit, tedy mužsky dospět), a i v politice nebo armádě stále bojují o své v dětských partách nevybojované pozice (kde jinde se měli a mohli naučit vítězit, ale i prohrávat?).

Reklama

 

Všichni kluci světa jsou lovci (jelenů), a hry na četníky a zloděje, nebo vojáky, ke klukovskému dětství odjakživa patří. Problém může nastat a nastává, když tihle kluci nedospějí.

Pamatuji, jak jsme po sobě jako kluci „stříleli“ tzv. šlejškama: dlaní se naneslo špičku pružného prutu bahno, utlačilo, a švihem vypustilo na trajektorii, často plesknutě končící na hrudi soupeře (po záplavách byla bývalá pískovna plna louží, a my, bosky, jen v trenýrkách). To bylo vzrušení, to byly rozzářené oči.

 

Navrhuji jednoduché a logické řešení – postupně přebudovat zbrojní průmysl a armádu z makro na mini měřítko: všechny další boje a války by se odehrávaly v bazénech a na lesních paloucích a na hřištích s modely v měřítku 1:100.

Politici by navíc hráli i stolní a počítačové hry (na schvalování zákonů a vedení městských států a civilizací)… a nepřekáželi by nám ostatním v životě. A pokud by vůbec existovaly „střílečky“, tak jen ve formě paint-ballu. 

 

Kdo si hraje, nezlobí! A neválčí, dodávalo by nové přísloví.

 

To by pak přibylo rozzářených očí (dětí a matek) všude tam, kde neustále hrozí nebo probíhají lokální a nesmyslné války!