Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Ukaž mi na co myslíš

Podobně budou muset vývojáři kvantových počítačů vyřešit, jak „odstínit“ negativní bouře nezvládnutých emocí programátorů a uživatelů (protože lidský mozek nepřetržitě a zatím nezvládnutelně dští obrovská kvanta zatím většinou chaotických informací a narušuje onu mega jemnou „práci“ takovéhoto počítače).

Opět se objevil článek o tom, že „tým čelných světových neurochirurgů a neurovědců vyvinul techniku, která umožňuje nahlédnout hluboko do lidského mozku a přečíst úmysl člověka, než začne jednat.“ Zní to až jako sci-fi: „S použitím tohoto scanneru můžeme v mozku vyhledávat tyto informace a přečíst to, o čem se zvenku vůbec nedá říct, že to tam je,“ uvedl John-Dylan Haynes z Ústavu Maxe Plancka v Německu, který stál v čele této studie spolu s kolegy z University College v Londýně a z Oxfordské univerzity. „Výzkum je založen na nedávných studiích, které používají scanování mozku k identifikaci lhaní, násilného chování a rasových předsudků a dokazuje, jak dramaticky jde nyní kupředu neurologie. Vědci proto vyzývají k naléhavé debatě o etických otázkách, týkajících se budoucnosti této technologie.“

Téměř tak jako ve filmu Minority report, vědci dnes dokáží „přečíst“, co ten který člověk ještě ani „vědomě“ neví, resp. co se chystá udělat. Rychlé počítače se jaksi vměstnají do těch dvou desetin vteřiny, v rámci kterých náš mozek vnímá, porovnává a rozhoduje se. A tak jako u genového inženýrství, eutanázie a řady dalších etických problémů, které přináší překotný vývoj technologií, jde i tady o problém „kdo bude hlídat hlídače“. Tedy jak zabránit, aby se tyto technologie nedostaly do rukou těch, kteří by je okamžitě dokázali zneužít. Jsme na tyto technologie připraveni? Tvrdím, že zdaleka ne, a neobstojí ani „bohulibý“ dobrý úmysl, že pokud bude „čtení mozku“ ještě zpřesněno, mohlo by být rychle přizpůsobeno k účelům výslechů zločinců a teroristů.Podobně budou muset vývojáři kvantových počítačů nejprve vyřešit, jak „odstínit“ negativní bouře nezvládnutých emocí programátorů a uživatelů (protože lidský mozek nepřetržitě a zatím nezvládnutelně dští obrovská kvanta zatím většinou chaotických informací a narušuje onu mega jemnou „práci“ takovéhoto počítače). Vědec, vymýšlející bůhvíjak lidstvu prospěšný přístroj, který se každý večer pohádá s manželkou a dospívající dcerou, a který každý pracovní den hodinku píše urážlivé anonymní diskusní příspěvky na různé servery, do své práce, jakkoliv vypadá jen a jen technicky, zákonitě (a nevědomě) vnese svou disharmonickou identitu. Čisté věci by měli a mají vymýšlet a utvářet jen (myšlenkově a emočně) čistí lidé. Nebo jinak – jak můžeme chtít, aby svět kolem nás byl čistý, když svět v nás je špína sama?

Reklama

Podobně tak i diskusní příspěvky na téma setkání s mimozemskou inteligencí (a články na toto téma Ondřeje Neffa) ve sci-fi měsíčníku Ikarie oplývají téměř výhradně negativními scénáři. Není se co divit, po tolika zkušenostech (psaní sci-fi katastrofických románů) mozek takového spisovatele na nic pozitivního nepřijde. Není na to trénován.

Jinými slovy, dokud lidé (tak za dvě tři generace) nezvládnou své emoce, a nenaučí se zvládat svůj mozek (a jeho vysílání) například meditací (metod jak zklidnit a soustředit mysl je více, a psychowalkmany také budou, zvláště ve spojení s biofeedbackem, stále lepší), je každý pokrok v každé vědě lidstvu zároveň potenciálně nebezpečný. Jak jinak ale myslí mozek člověka, který umí od dětství meditovat (tedy čistit si každý večer, nejlépe před spaním, myšlenky)? Jaké jiné scénáře dokáží v budoucnu vymyslet ti, kteří si budou vědomi apriorní nutnosti pozitivního „vyladění“ mysli v rámci jakéhokoliv tvůrčího procesu? Jak se asi budou testovat noví zaměstnanci firmy, která bude chtít vyrábět pozitivní „udělátka“ (už vidím, jak naštvaní budou ti zatím nevědomě negativní, když budou muset mít v rámci své kvalifikace i úspěšně završený kurz meditace). Každý politik či člen nějaké budoucí rady moudrých, který bude mít postranní, zištné či kariéristické úmysly, bude velmi snadno, v jeho vlastním zdravotním zájmu, „detekován“ (a nikdo z našich „výtečníků“ a šibalů by zcela jistě neprošel).

Protože člověk je především to, na co a jak myslí…