Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Babské rady

Dodnes si pamatuji překvapené a tehdy před dvaceti a více lety většinou nepřátelské pohledy žen a mužů, kterým jsem na přednáškách naznačoval (a nadále naznačuji) svůj názor na tehdejší (ale i soudobé) zdravotnictví: „Ministerstvo zdravotnictví by se mělo nazývat ministerstvem nemocnictví, protože lékaři se zabývají jen a jen nemocemi. Ne člověkem a jeho zdravím.“ Dnes už daleko kritičtější názory (např. MUDr Jana Hnízdila) běžně tisknou noviny. Z vlastní praxe vím navíc o několika babských, tedy dávných a medicínou opovrhovaných a zavrhovaných (a hlavně neuvěřitelně levných a navzdory, nebo právě proto, tak účinných) metodách, jak napravit některé zdravotní potíže.

 

Když jsem na jaře podlehl nátlaku ženy a začal brát čínské „pokroutky“, abych ovlivnil oční zákalky, má dlouhodobá „rovnováha“ byla narušena a začala mne bolet kolena. To tak má být, děla žena, to je dobré… Jenže kolena bolela stále víc, a na procházce se psem jsem skočil víc, než jedno uneslo: rup ho a cuk, tak tak jsem se dobelhal domů a teď, babo raď. Všelijaké ty televizí propagované masti nezabraly. A tak jsem udělal to, co dělávala moje babička: koupil jsem měkký tvaroh a koleno jím na dvě hodinky obalil. Ihned jsem cítil zlepšení, a stačila druhá porce další den a trocha následných ohledů a byl jsem čil a zdráv.

 

Nedávno jsem něco ručně loupal a přehnal to: pod nehet pravého ukazováčku se mi dostalo něco, co tam evidentně nepatřilo, a protože jsem musel odjet přednášet, zanedbal jsem to. Druhý den ráno mi začalo cukat pod nehtem. Obvyklá černá mast nezabrala, a tak jsem zabrousil na internet a našel další babskou radu: zabalit prst a nehet do nastrouhané syrové brambory. Po dvou hodinách cukání přestalo, a po druhé bramboře jsem byl i s nehtem v pořádku.

Reklama

 

Nabízí se otázka: jak moc jsme zblblí reklamou a mediálním nátlakem medicínsko-farmaceutické lobby, že na chřipku bereme a dostáváme desítky předražených a superúčinných léků a kapiček a mastiček (a někdy i antibiotika), na obyčejnou tělesnou únavu drasticky účinné léky proti bolesti a podebraný nehet si dáváme ochotně rovnou strhnout?

 

Podobné zkušenosti mám se zubním kazem. Celé roky už k naprosté spokojenosti používám indický ayurvédský zubní prášek (směs sušených bylin). Zatímco po běžných zubních pastách se zubní bakterie vždy téměř okamžitě rozmnoží (mám na to testovací metodu: dám si občas kousíček něčeho sladkého a za deset minut začnu zuby, tedy zubní kaz, tedy činnost příslušných bakterií, cítit).

Ayurvédský prášek funguje kdykoliv a vždycky velmi efektivně. A jak jsem zjistil, když jsem jej doporučil aplikovat i těm, kteří přímo přede mnou skučeli bolestí, i velmi rychle.

 

Nejnovější výzkum prokázal, že zubní kaz si do světa přinášíme… od maminky. Lékařům se podařilo přemluvit 60 žen, aby v prvních třech letech života svých dětí dodržovaly některé zásady: např. si daly spravit zuby už v těhotenství, snažily se neolizovat dudlíka, když spadne na zem, nekrmit jednou lžičkou sebe i dítě…(tedy nepředávat své bakterie zubního kazu dítěti). Za rok se ukázalo, že zatímco děti maminek, které neměly tyto informace, měly v pěti letech běžně vysoké procento zubního kazu, děti poučených (rozumějte: jen informovaných) matek neměly zubní kaz žádný.

 

Babské rady? Už jsem se kdysi zmiňoval o tom, že stačí reflexně terapeuticky uvolnit páteř masáží nohou a prstů a palců, a mnohaleté migrény jsou rázem ty tam. A také bylináři by mohli vyprávět! A články o tom, kolik statisíců lidí ročně v Evropě a milionů v USA zemře na vedlejší příznaky podávání běžných léků, nebo jak u nás zneužíváme právě antibiotika, která přestávají fungovat, se množí i v našem běžném tisku.

 

Jako obvykle, o peníze jde až v první řadě. Kam by celý ten komplex zneužívání moci a informací přišel, kdyby si lidé léčili podebraný nehet bramborou a oteklé koleno tvarohem! To nemůžeme dopustit… a pak jsem uviděl reklamu na novou zubní pastu, z níž jsem se dověděl, že zatímco po jiných pastách se bakterie zubního kazu objeví okamžitě po vyčištění zubů, po aplikaci téhle extra nové vám zuby vydrží bez bakterií celých 8 hodin!

Chápete? Jaksi mezi řádky, bokem, jste se i vy konečně dověděli, že zubní pasty jsou vám k ničemu!

 

Moje chlapská rada: čím víc je člověk nezávislý na oficiální alopatické medicíně, tím šťastnější to je a pro něho i zdravější. Je jasné, že s vyvrknutým kotníkem či zlomenou nohou půjdu do nemocnice, ale medicína ani přes veškerý svůj „pokrok“ netuší, jak na rýmu, chřipku, a jak funguje placebo (a nocebo)! Stále a o to víc platí že lékař léčí, ale příroda uzdravuje (a současní lékaři dobře vědí, že zdravý člověk neexistuje, existuje jen člověk nedostatečně diagnostikovaný).

 

Asi to chce selský rozum a babské rady.

Anebo humor a umění být šťastný bez ohledu na reklamy odevšad.

 

Dědeček a babička si užívají v nebi: pláž, vlnky azurového moře, slunečník, klid, usrkávají chlazenou citronádu, když tu dědeček vyskočí z lehátka a jde dát babičce facku: „No vidíš, kdybys nás necpala tou zdravou výživou, už jsme tu mohli být dávno!“