Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Guru vzat na vědomí

Několika pravidelným čtenářům tohoto blogu přišel záhadný a nedokončený e-mail (článek? Spam?). Vzhledem k jeho závažnosti, pardon, záhadnosti, a výskytu jmen, v tomto prostoru známých, jsme se rozhodli poskytnout mu respekt a prostor na svém blogu a ponecháváme na administraci a čtenářích, jestli a jak ho budou brát a chápat. Využili jsme chvíle jeho nepozornosti (viz níže) a na Známkově počítači jsme sepsali tento příspěvek. Citujeme:

Velké věci se dějí na blogu Respektu. Aktivita Rity Holoubkové, která k tomu činu hodnému muže přemluvila jak vlivného uhlobarona, tak spisovatele Ivana Derera, ale i vlivného anonyma Yogumina a beztvarého Gluma, přiměla administrátory, aby po mnoha letech vzali na vědomí neutuchající psavou a misionářskou aktivitu blogera, který se podepisuje „marek“, ale nám se podařilo vypátrat, že se jedná o alternativce již z dob samizdatu jménem Josef Známek.

 

Ritě (jak nám k našemu překvapení napsala), ohromené množstvím chytrých a nekonvenčních příspěvků, tak i četností a kvalitou jeho tvorby (jeden celý rok psal blog denně), se při práci na nekonvenčním střihu plesových šatů na setkání s Barrackem Obamou zamyslela, a v náhlém osvícení se jí místního gurua zželelo: došlo jí, že právě tolik práce jako na voláncích, sámcích a stříbrných flitrech na šatech, dá i psaní tak vytříbených a vlivných (protože obvykle nenechaly čtenáře chladnými a rozdělily čtenářskou obec tohoto blogu na dva znepřátelené tábory: nepočetné, leč o to agresivnější trolly, a mlčící, ale o to početnější pasivní dychtivé konzumenty alternativních názorů a odvážných konstatování) blogů.

Reklama

 

Po celkem dvaceti šesti e-mailech pak zareagovali i administrátoři a okamžitě zařadili jeden z těch kontroverzních příspěvků Známka (pardon, marka), ve kterém se porovnává s Bohem (už jen ten název: Desatero!) do rubriky Respekt doporučuje. Od té doby je ovšem činnost administrace ohromena (a prakticky zastavena) neutuchajícími spory o tom, jestli Známka (marka) uvést do seznamu blogerů VIP nebo ne.

 

Důsledek je překvapující: pokusili jsme se Josefa Známka překvapit v jeho nynějším azylu (malého útulně revolučního pokoje v rodinném domku v Kozojedech u Prahy), a hle: vrata byla nezamknuta a my přistihli spisovatele, jak bezradně sedí nad zaprášenou klávesnici, maje před sebou velmi studený, asi několik dnů starý šálek zeleného čaje Ban cha, jak se s vytřeštěnýma očima pokouší strčit si do hary svůj pisatelský blog. Pardon, blok.

 

Po několik marných pokusech mu porozumět (hovořil jako povznesený Daniel Jackson ze seriálu Hvězdná brána, tedy v kóanech) nám to došlo: laskavost a vstřícnost administrace (jakož i Rity a spol.) ho tak překvapila, protože se s ní setkal poprvé v životě, a neumí na ni reagovat. Do této doby, jak nám po zklidnění a bohatýrském vysmrkání (dvě celé krabice papírových kapesníků dvojvrstvých) vždy jen narážel, byl vášnivě ignorován, kritizován, ponižován a aktivně vyhazován ze všech povznášejících a okrašlovacích spolků, takže si na to zvykl… a prý nemůže bez tohoto nátlaku tvořit!

 

Vzhledem k nejisté poetické, pardon, politické sezóně a možným  negativním důsledkům, a pod tíhou toho, co jsme na vlastní oči viděli a zažili, tak žádáme administraci, aby opět Známkovy články vyřadila ze svého horizontu událostí, a umožnila mu psát v takových podmínkách, na jaké je celoživotně zvyklý. Dohodli jsme se také, že požádáme místního anonyma LOJRa, aby v této věci několika ostře typickými osočeními přispěl do diskuze pod Známkovými články a  pomohl mu navrátit se k Můzám (ostatně jedna čtenářka nás už upozornila, že sám Známek kdysi jasnozřivě napsal Lojre Lojre Lojre, i na tebe dojde, ale ona to tehdy nepochopila. Teď je to jak jí tak nám jasné).

 

Dnes je přece, i díky jeho psaní, jasné, že události vesmírné, kosmické i komické (jakož i porodnické, pardon, ochotnické) jsou stejně závažné jak v prostoru hvězdném, tak škvarkovém, pardon,  kvartovém, pardon, kvarkovém…

 

(Zde spam končí, doufejme, že není infekční…pardon, inflační).