Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Instinkt matky

Některé současné a navíc pečlivé maminky jsou až po uši zavalené mateřskými starostmi, takže jsou nakonec péčí o své dítě totálně fyzicky i psychicky vyčerpané. Ze svého hlediska se oprávněně ptají: Co dělám špatně? Jsem špatná matka? Jak to, že nestíhám? Viz i jedna taková ze seriálu Zoufalé manželky. Ta ale, poté, co se po letech studu konečně svěřila přítelkyním, zjistila, že i ony často „nezvládají“ své ratolesti, a zmohla se jen na udivené: „Proč jste mi to neřekly dřív?“ Mohla si totiž ušetřit roky trápení.

 

Kde je jádro pudla? Každý z nás komunikuje s těmi dalšími vědomě jen z 20%. 80% toho, co ti druzí přijímají a (také podvědomě) vnímají, je každým z nás vysíláno (a tedy i přijímáno) podvědomě. Děti ovšem velmi jasně „cítí“, když jejich matka cokoliv předstírá.

Maminky jsou často vyčerpané, a někdy fungují (jako ona zmíněná ze seriálu) téměř na hranici svých možností – ale to je jen ta vnější část jejich aktivit, a ne ta nejdůležitější. Pro miminko je totiž daleko důležitější, aby s ním jeho matka „byla“ v mysli. Tak jako novorozenci, i miminku v kočárku nebo batoleti je zcela jedno, jestli má šatečky za dvacet nebo dvě stě nebo dokonce dva tisíce korun, jestli je strop nad postýlkou růžový nebo pomalován hvězdičkami: jediné, na čem skutečně záleží, je pozornost jeho matky (nebo otce). Jestli přiběhne, když ji miminko pláčem přivolá. Jestli se mu, včetně co nejdelšího očního kontaktu, naplno věnuje.

Reklama

 

Znáte to, maminka se v noci probudí jen zakňouráním miminka. Je instinktivně vyladěna na vysílání svého dítěte. Právě tak, a daleko víc, je ovšem i miminko „vyladěno“ na vysílání matky. Jenže když matka shání kočárek, když si hodiny vybírá z katalogů prádélko a ještě to další hodiny probírá po telefonu s kamarádkami,  NENÍ se svým miminkem. Ani v duchu. A miminko to neomylně rozezná.

 

Opět jde o to, co je důležitější. V tomto případě je to ono téměř telepatické „spojení“ mozku matky s mozkem dítěte. Je prokázáno, že když ve tmě vejde do dětského pokoje rodič, aby dítě utišil, když zakňouralo, ono předem napne ty skupiny svalů, které odpovídají úchopu maminky nebo tatínka: přesně rozezná, jestli vejde matka nebo otec. Batolata musí mít rituály a opatrnou pravidelnost péče matky, ale jsou to právě překvapivé hrátky otce, muže (např. vyhazování do vzduchu), které dávají mozku dítěte obrovské stimuly a provokují k výbojům do neznámých, ale o to slastnějších zážitků a pocitů.

 

Opačně to také funguje. Jeden psychologický pokus s batolaty zkoumal, jestli má psychika matky vliv na psychiku batolat, která lezla po docela vysokých barevných schodech ze skla. Miminka těch matek, pozorující své ratolesti z odstupu za sklem, které se při spatření dítěte na příkrém schodu nad vodou lekly (nebezpečí ve skutečnosti nehrozilo, jiné čiré sklo batolata chránilo), se také okamžitě lekla a měla tendenci ztratit rovnováhu. Miminka matek, které jen pohledem (a při zachování klidné psychiky) pozorovaly své děti a dopřály jim svobodu, lezla až k okrajům schodů, ale nikdy nepřelezla tak daleko, aby to mohlo být nebezpečné.

 

Instinkty matky, které se naplno projevily při porodu, fungují těm, které nepodlehnou příručkám a „odborným“ knihám, psaným z velké většiny muži, naprosto spolehlivě. Dnes víme, že v buňkách je určitý mechanismus, který umožňuje buňce číst si v „historii“ (a dcery tak až na buněčné, natož psychické, úrovni vědí, co dělat nejen instinktivně, ale i ze zkušenosti předchozích generací, tedy v linii matka, babička, prababička atd.).

 

Tak jako je největším nebezpečím pro přirozený klidný porod mysl rodičky, která nastudovala několik učebnic patologie porodů (tedy její racionalita, která je přírodou hormonálně vypínána – právě proto se těhotenství u nás říká „jiný“ stav, rozuměj – i stav vědomí), tak je i pro období šestinedělí a prvního roku dvou dítěte kontraproduktivní, když si žena matka nevěří. Když nenaslouchá svému tělu, svým instinktům. Když se nepochválí za každý čin, který poslechl instinkt a má viditelně pozitivní účinek na ni i dítě.

 

Nevěřte, milé ženy, neustále se měnícím a předchozí omyly předchozích generací porodníků a pediatrů vyvracejícím příručkám. Důvěřujte naopak svým (po miliony let evolucí zdokonalovaným) instinktům.