Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Labyrinty a Koncert Země

Magická čísla 07. 07. 07, jak se také dá napsat datum 7. července roku 2007, přilákala Al Gorea, který inicioval a zaštítil projekt Live Earth (Živá Země), tedy sérii velkých koncertů světového popu a rocku v různých částech světa, ale také založení nadace na boj proti klimatickým změnám pod vedením Aliance na ochranu klimatu, které předsedá.  Jeden koncert se uskuteční i u nás, v parku zámku v Loučeň. Areál a hlavně labyrinty jsou a budou tak zajímavé, že to stojí za upozornění pro všechny.

 Koncerty Live Earth (http://live-earth.xf.cz) využijí vyzkoušený model Live Aid z roku 1985 a Live 8 z roku 2005, které ve stejný den na různých místech pořádal Bob Geldof. Koncerty Live Earth se budou konat na londýnském stadionu Wembley, v Sydney (Aussie Stadium), Šanghaji (Oriental Pearl Tower), Johannesburgu (The Cradle of Human Kind, Maropeng), v Japonsku (Tokyo Dome, Tokyo), v Brazílii (Copacabana Beach, Rio de Janeiro) a ve Spojených státech (Giants Stadium, East Rutherford, New Jersey). Mají trvat čtyři až osm hodin a vystoupí na nich stovky umělců (např. Bon Jovi, Duran Duran, Enrique Iglesias, Lenny Kravitz, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow a další), kteří předvedou obvyklou pompézní verzi současné spotřební a z mého pohledu zbytečně rámusivé hudby.  

Jako nenapravitelného organizátora podobných akcí, propojujících nějakým způsobem lidi v různých zemích (např. akce Gong for inner Peace v roce 1986, kvůli které mne tehdy zatkli a na dva měsíce uvěznili, a nejrůznější zpívání manter, alikvotů nebo jen samohlásky ááá po sametové změně režimu) mne okamžitě napadlo přidat se ten den troškou docela jiné, tedy relaxační, tiché hudby. 

Reklama

Mezitím jsem (jaká synchronicita) objevil, že na zámku Loučeň se právě v ten den chystá otevření zámku, ale i projektu Labyrinty (na území parku už dnes zve k mystické procházce deset různých labyrintů a bludišť, navržených známým anglickým stavitelem labyrintů Adrian Fischerem, www.mazemaker.com). A tak jsem se s produkcí slavnostního otevření labyrintů na zámku Loučeň (www.zamekloucen.cz) domluvil, pozval další hudebnice, a v prostoru tamního přírodního amfiteátru zahraji na tibetské mísy a zvonky, steel drum a prostor, a poté se možná přidám k alikvotnímu zpěvu sester Šramlových.

Ten den odpoledne budou moci návštěvníci slavnostního otevření zámku kromě jiných akcí také v 15:00 vyslechnout mou krátkou přednášku o významu labyrintů (a shlédnout praktickou ukázku jak labyrintem procházet), a pak si některý z labyrintů vyzkoušet.    

 L i v e  E a r t h 

(Ž i v á  Z e m ě)  

7.7.2007 v 7 h večer 

v přírodním amfiteátru labyrintária v zámecké zahradě zámku Loučeň 

na tibetské mísy a zvonky, steel drum a prostor zahraje Vlastimil Marek a v alikvotním souznění zazpívají sestry Šramlovy  

Koncertu bude od 15 h předcházet krátká přednáška V. Marka o mystickém významu labyrintů, během které budete moci shlédnout praktickou ukázku jak labyrintem procházet, a pak si některý z labyrintů vyzkoušet. 

Účastníci akce „Live earth“ budou mít po ohlášení v pokladně slevu. 

Více na:

http://marek.blog.respekt.cz/c/2498/Labyrinty.html 

www.zamekloucen.cz 

www.mazemaker.com