Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Na větvi

Ministerstvo zdravotnictví ruší malé porodnice, protože prý jsou neefektivní. Tak krátkozrace a naivně pragmatickou pitomost aby pohledal: všichni odborníci a zodpovědní na všech úrovních by přece měli umět rozpoznat bláhovost tendence dnes ušetřit a nestarat se o to, jak bude naše společnost vypadat za další generaci. Připadám si (nejen z tohoto rozhodnutí, podobných nesmyslů jsme svědky dnes a denně, tento se ale týká samé podstaty budoucnosti celého národa) jako na větvi. Nejen symbolicky, ale i fakticky: jako v titulcích k stejnojmennému televiznímu pořadu, ve kterých si člověk současný elektrickou pilou pyšně řeže (přímo u kmene) větev, na které přitom stojí on i celá příroda.

 

Důsledky tohoto velmi špatného a třeskutě nezodpovědného rozhodnutí bohužel neponesou přímo ti, kteří tak rozhodli, a to je podle mne hlavní chyba. Povolejte je tedy, třeba demonstracemi, peticemi, i z očí do očí, k osobní a hmotné zodpovědnosti za to, co dělají (nebo nedělají). Tuhle zodpovědnost má každý skladník či prodavač nebo pokladní, tak proč ji nemají manažeři, politici a ministři?

 

Situace je vážná, ale zároveň nadějeplná! Desítky žen se už přestávají bát a začínají o svých zážitcích z přirozených, nemedikalizovaných (a dokonce orgasmických) porodů psát a mluvit. Stovky žen už nepodléhají manipulaci „odborníků“, kteří straší tím, co všechno by se „mohlo“ stát (a tím nepřímo napomáhají šířit zbytečný a u naprosté většiny žen neopodstatněný strach z porodu). Tisíce žen už ví, že přirozený porod v intimitě a teple a šeru je zdravější, bezpečnější a nakonec i lacinější, než jsou porody jako na běžícím pásu ve velkých porodnicích. Je vás, ženy, těhotných každoročně okolo dvou set tisícovek: když už je stát vždy ten nejhorší hospodář, a úředníkům a ministrům je jedno, kdo to za deset dvacet let odtrpí a zaplatí – vy jste přímo zainteresovány a vám by to jedno být nemělo. Zkuste si vzpomenout na kvočnovský efekt, a v zájmu obrany vašich současných i budoucích dětí zorganizujte jakékoliv akce, které by úředníky probudily! Jim jsou důsledky jejich rozhodnutí ukradené, to vy budete muset dojíždět bůhví kam…

Reklama

 

Co kdybyste nejen ve Frýdlantu (kde se místní ženy nechtějí nechat a na čtvrtek 19. června od 15 hodin svolávají před radnici demonstraci, více zde) ale i před dalšími porodnicemi před zrušením a zvláště před Ministerstvem zdravotnictví, začaly třeba tiše stát (inspirujte se třeba akcí Stojící ženy)?

 

Protože právě Vy a právě teď můžete nastartovat žádoucí společenské změny. Protože jde nejen o vaše děti, ale o nás všechny. Nenechte si namluvit něco jiného: ve Frýdlantu se nerozhoduje jen o jedné porodnici, ale o stavu a budoucím zdraví celé společnosti.

 

Úředníci zatím sedí na větvi a zaslepeni malou mocí a ignorancí ji arogantně pod námi všemi podřezávají: necháte si to jen tak líbit?

 

Informujte se, pročtěte všechny materiály, a začněte: psát, demonstrovat, vyžadovat zodpovědnost. Možná to budete právě Vy, ženy ve Frýdlantu (a vy, které je jakýmkoliv způsobem podpoříte), které změní svět.