Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Pozvánka k rádiu

Občas se stane, že se najde odvážný rozhlasový redaktor a pozve si mě do svého pořadu. Většinou to bývá poprvé a naposled, protože když se mne zeptají, já k překvapení redaktorů a moderátorů odpovím pravdivě (tedy ne tak, jak se očekává, že odpovím). Zcela jistě na mne vzpomíná např. Lucie Výborná, která se mne na soukromé stanici zeptala, jestli nějaká hudba škodí zdraví: já po pravdě odpověděl, že ano, a že nejvíc škodí tříminutové „písničky“ vybírané počítačem, střídané řvavou reklamou, v soukromých rádiích.

 

Na počátku 90. let jsem do plátku Českého rozhlasu napsal úvahu o tom, jakým ideálním médiem by rozhlas mohl být, jen kdyby si tamní šéfové a redaktoři byli vědomi jeho komunikačních a emočních možností, a kdyby se tato velkoorganizace nechovala jako státní podnik. A to bylo přesně to, co všichni ti redaktoři a šéfové nechtěli slyšet, a tak už jsem si ani v tom plátku, ani v rozhlase jako takovém neškrtl.

 

Od té doby pouštím jednou za čtrnáct dnů, v „ideálním“ čase v neděli před půlnocí (přičemž jakmile můj pořad o klidné hudbě skončí, začíná další týden a to státní hymnou), nahrávky etnické a new age hudby, a nesmím moc mluvit. Stanice Vltava je prý určena intelektuálním posluchačům, kteří nejsou na nějaké dlouhé řeči zvědaví.

Reklama

 

Občas mne na jiných stanicích pozvou k nějaké diskuzi, ve které většinou „prohraji“ nějakou tu nevypsanou bitvu s nějakým tím macho lékařem, porodníkem (zatímco já dodržuji pravidla, určené délkou pořadu a slušností, on skáče do řeči, drasticky přesahuje stopáž svých vstupů atd.), a soudě dle telefonických dotazů posluchačů se vůbec nehodím do jejich klidných večerů. I oni chtějí slyšet jen to, co chtějí slyšet, a cokoliv se vymyká, je proti nim.

 

Občas mne zvou i jiní, ale když po nich chci, aby např. v pořadu o tibetské hudbě zazněla ukázka nějaké tibetské hudby, řeknou že to nejde, a tak pozvání odmítám. Právě tak zásadně nechodím do různých televizí: nabízejí dvě minuty v nějakém tom senzačním pořadu o různých senzacích, například o meditaci, nebo ohni. Já ale chci alespoň deset minut čistého času, protože jinak to nemá cenu, a možnost vidět sestříhaný pořad před jeho odvysíláním. Příslušný redaktor se vždy odmlčí, a pak diví, jak to, že k nim do pořadu nechci, když tam vystupoval ten a onen.

 

Jak vidno, mám s médii, televizemi i rozhlasem své zkušenosti, a nedám se opít rohlíkem laciné chvilkové „popularity“ (rozumějte, redaktoři hosta vyždímají, a pak odhodí: jen zneužijí jeho věhlasu, nebo znalostí). 

 

Přesto se občas najde někdo, kdo je ochoten (kvůli námětu) riskovat (svou osobní pozici v tom molochu).

 

Zvu vás tedy přesně za týden, v sobotu 26. července ve 22:05, k poslechu pořadu Jakuba Šišky  Nokturno nejen pro osamělé (na stanici ČRo 2 Praha). Budeme hovořit o meditaci, jejích formách a výhodách.