Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Princip sebevyplňujícího se proroctví

Lidé mají tendenci stávat se takovými, za jaké je považují druzí, říká psycholog J. Šturma, a má pravdu.  Každý z nás je více či méně poškozen, tvrdil Gregory Bateson, a měl pravdu. 90% všech kriminálních činů ve Skandinávii za posledních dvacet let bylo spácháno 4% stále stejných delikventů. Naprostá většina z nich byly nechtěné děti a ty, které strávily první roky svého života v kojeneckých ústavech… zveřejňuji svůj deset starý fejeton, abych mohl tvrdit, že jsem, to už říkal a psal J

 V USA při jednom pokusu celé třídy učitelé jen a jen chválili. I když dítě neumělo, učitel mu neznalost omluvil a povzbudil, jaké že je chytré a pilné a že si to jistě opraví. V jiných třídách učitelé ale děti neustále kritizovali, a i když uměly, hodnotili je slovy – stejně z vás nic nebude. 

V těch prvních třídách už za půl roku měly děti o tisíce procent lepší výsledky ve všech předmětech, byly emočně stabilnější a i rodiče hlásili zlepšené chování. Jiná sociologicko-pedagogická studie uvádí, že děti dosahují lepších výsledků ve třídách těch učitelů, kteří lepší výsledky od svých žáků očekávají. Ve třídách, jejichž učitelé neměli o svých žácích valného mínění, měly výsledky dětí stále klesající tendenci.

V roce 1946 jeden benediktýnský italský kněz, který léčil své farníky přikládáním rukama, takže ho oficiální církev neměla ráda, řekl jednomu vychrtlému Polákovi, který se přes Itálii vracel z koncentračního tábora domů: „Ty budeš papežem.“ Ten Polák se jmenoval Karol Wojtyla. 

Reklama

Víte, kam mířím? Jsme to, jak nás vychovali, jak vnímáme svět a jak myslíme (a následně reagujeme, jednáme, žijeme). Svět je takový, jaký jsme „očekávali“ a realizovali. V tomto smyslu za to svět politiky, prolhaný politik, stejně jako nechtěné dítě, nemůže – dělá jen to, co od nich očekáváme.  Podle teorie torzního pole jak o tom již před lety hovořil Ervin Laszlo na konferenci v Praze, všechny objekty, od atomů po galaxie, vytvářejí ve vakuu víry. Jakési torzní fantomy přežívají i za absence původních spinových interakcí.

Vladimír Poponin a jeho tým na Institutu biochemické fyziky Akademie věd prokázali existenci těchto fantomů ve vztahu k živým tkáním. Poponin tento experiment opakoval i v Hartmanově institutu v USA. Umístil vzorek molekuly DNA do chráněného prostoru a působil na něj laserovým světlem. Zjistil, že elektromagnetické pole kolem kontejneru vykazuje, tak jak předpokládal, specifickou strukturu. Zjistil ale také, že tato struktura přetrvává i dlouho poté, co byl vzorek DNA z kontejneru odstraněn. Jinak řečeno, otisk struktury DNA v poli přetrval i poté, když tam původní DNA nebyla. Poponin a jeho kolegové z toho vyvodili, že experiment prokázal existenci jakéhosi dosud neznámého pole, která je vlastností fyzikálního vakua. Toto pole je extrémně citlivé – může být excitováno téměř nulovou energií. Fantomový efekt je pak manifestací dosud přehlížené substruktury vakua. 

Je tedy opodstatnělé tvrdit, že každý živý organismus je jemně, ale nepřetržitě spjat se svým prostředím. Život je jakousi manifestací neustálých jemných interakcí vlnových polí toho, čemu zatím říkáme hmota, s vakuovým polem, které ji podmiňuje. Podle této hypotézy „interakcí kvantového vakua“ (QVI, quantum-vacuum interaction) vakuum registruje chování prostoročasu a evoluci živých systémů ve formě interferujících vln. Zaznamenané vzorce těchto forem vytvářejí pole holografických informací. Jinak řečeno, hmotně energetické systémy, od molekul, přes buňky a mnohobuněčné organismy, včetně lidského mozku, dekódují, čtou informace, které byly životem zakódovány, zapsány do tohoto pole.Vakuum tak funguje jako jakési univerzální vzájemně propojené vysílající i přijímající holopole informací. 

Tedy, zjednodušeně řečeno, to, jak uvažuji o světě, o svém sousedovi, šéfovi, zaměstnanci, poslanci, má vliv na to, jak ten „můj“ svět, soused, šéf, poslanec nakonec bude jednat. To, co od světa, šéfa, zaměstnance či politika očekávám, naprogramuje, samozřejmě ve spleti sítí různých hologramických sítí jiných sítí, jejich budoucí chování. Lidé a jejich činy jsou pochopitelní, i když zázrační. Víte proč mnozí lidé kouří? Protože cigareta (či dýmka) je náhražkou pocitu bezpečí, tepla a možnosti něco sát (jako jsme to dělali coby miminka u mateřského prsu).

Víte, proč muži „dělají“ politiku? Protože se jim nedostává uznání od jejich žen. Yoko Ono kdysi prohlásila, že na Hitlera by ji stačily tři dny. Víte, proč jsou děti a lidé vůbec agresivní? Byli špatně porozeni a agrese je jen manifestovaná niterná úzkost.

Atd. Živý organismus je totiž víc než jen biochemický stroj. Na první pohled se lidské „biopole“ zdá být elektrické a magnetické podstaty. Ukazuje se ale, že naše těla jsou ovlivňována i daleko „jemnějšími“ energiemi. Probíhající výzkumy potvrzují, že k biochemické a elektromagnetické podstatě našeho těla musíme přidat i biopole jemnějších energií. Tradičně se jim říká „mentální“ nebo „duchovní“ energie a ve světle výše uvedených zjištění mohou právě ony zprostředkovávat propojení s nulovým polem kvantového vakua.

Někteří fyzikové a matematikové spekulují o tom, že v jistých případech je náš mozek schopen „šamansky se naladit se“ (a prý to také zhusta i dělá) na vibrace molekul a atomů. Tato zjištění převratně mění naše dosavadní pojetí života. Živý svět není doménou klasického darwinismu, ve kterém každý bojuje s každým o přežití. Organismus není kůží obalené klubko sobeckých konkurenčních genů. Život, stejně jako vesmír, se vyvíjí a jeví jako „posvátný tanec“ v poli potenciálních energií. Každá živá bytost existuje jen v nekonečném předivu vztahů celé biosféry a vesmíru. Každý z nás tím, JAK žije a myslí, přispívá k celkovému obrazu společnosti. Každý z nás tím, JAKÝ svět očekává, takový svět také pomáhá uskutečňovat. 

Možná by právě teď, v době pozitivních předsevzetí, stačilo uvědomit si souvislosti a šanci změny. Ženy, očekávejte od svých mužů jen to nejlepší. I s kamarádkami o nich mluvte jen v dobrém. Víc je hlaďte a chvalte. A především, maminky budoucí i současné, hlaďte novorozence. Změňte systém porodnictví a změníte budoucí svět.

Muži, vezměte na vědomí, že ženy myslí jinak. Mají totiž až o 30% více propojení mezi levou a pravou mozkovou hemisférou. Takže když přijdou na schůzku v sedm místo v pět, nenadávejte jim. Nemohou za to. Pro ně je sedm právě tak dobrý čas jako pět. Chvalte je a očekávejte o nich jen to nejlepší.

Učitelé, uvědomte si svou obrovskou zodpovědnost! Jak děti vychováte, taková bude příští společnost. Očekávejte od svých žáků jen to nejlepší – vždyť každé dítě je génius, příští nositel Nobelovy ceny.

Voliči, očekávejte od svých poslanců a senátorů jen to nejlepší. Nebo volte příště takové, od kterých to očekávat lze.  

Lidé, myslete pozitivně. Indové ne náhodou mají přísloví „O jiných nemluv ani v dobrém.“ To, jak myslíte a mluvíte, ovlivňuje vaše chování a reakci na vnější podněty. Pokud používáte jen negativní slova, pokud stále jen kritizujete, pokud si neustále jen stěžujete, pak máte, co jste chtěli a na čem jste i pracovali – svět plný kritiky, problémů a negací. 

Vezměme si příklad z Lukáše Pollerta, medailisty z Atlanty a pivaře roku: „Každý den by se měl oslavovat.“ Radujme se. A uvidíme, že to bude dobré. Princip sebevyplňujícího se proroctví totiž skutečně funguje.