Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Vlasta Marek v roce 2009

Protože se mnoho čtenářů ptalo, zda ještě žiji a co je se mnou, dávám na vědomí, že začínám novou kapitolu svého života. Možná by se dala, po indickém vzoru, nazvat „bezdomoví“. Tedy v tom smyslu, že poslední třetinu života se člověk (jenž už má vnoučata) začne cele věnovat duchovnosti. Takže (abych to nemusel psát v e-mailech) osvětlím, poinformuji a dávám na vědomost všem mým čtenářům a studentům:

Reklama

Zatímco moje žena (která chce být sama sebou) odletěla na několik měsíců do Indie a chce se rozvést, já se zatím, než se vrátí, postarám o pronajatý domek. Využiji ale prostor a čas a budu se intenzivně věnovat svému tělu a mysli. Posledního půl roku jsem byl milý, pozorný, milující (abych pak v budoucnu neměl sebemenší kousek pocitu, že jsem pro záchranu tak nádherného a potenciálního vztahu neudělal všechno), ale nestačilo to na hloubku a intenzitu zbrainwashingované mysli mé ex-ženy (která je už tak negativně naladěná vůči čemukoliv z mé strany, že i můj klid a moje láska byly kontraproduktivní): 29. 12. to v mé mysli ruplo. 

O síle emocí svědčí i fakt, že ve stejný den (a možná i moment) rupla osa bubnu pračky. Já si už teď (ačkoliv odlétá v půli ledna) užívám samoty a bdělého vědomí při vykonávání všech těch nezbytných prací kolem domku a každodenního života (a už jsem si vypral v nové pračce).

 

Abych předešel spekulacím: těch několik desítek fejetonů na téma „emancipovaná“ sice bylo inspirováno nějakou tou destruktivní aktivitou mé tehdejší ženy (už názvy jsou příznačné: Holčička, Priority, Být sama sebou, Emancipovaná, V pytli), ale protože jsem zjistil, že onen „Syndrom seminářové bohyně“ je téměř epidemický, použil jsem pak vždy i informace z těch pár desítek emailů od podobně postižených mužů. Psal jsem fejetony, protože mluvit se s tou mou nedalo, ale ona je stejně odmítla číst. A tak třeba pomohou těm dalším ženám, podobně do samoty směřujícím. E-maily totiž chodí dál, a číst o matce tří malých dětí, která opustila manžela, děti, rodiče a odešla do nějakého centra, kde se učí „jak být skutečně sama sebou, žít opravdovou ryzí láskou a být šťastná“, a s rodinou se nestýká, jen výjimečně navštíví na chvíli děti, není nic příjemného.

 

Chystám se v létě usadit v nějaké té ekologicko-duchovní komunitě (něco už se rýsuje na obzoru) a naplno přednášet a dělit se o své znalosti a zkušenosti. Právě tak, po období psaní, začnu věnovat pozornost i „marketingu“, tedy propagaci svých knih (hodlám také vlastním nákladem vydat jak další knihu fejetonů Trhlina v realitě, tentokrát na téma duchovnosti, tak totálně vyprodanou knihu Návod na použití člověka). Hledám také nějakého rodilého mluvčího, aby mi přeložil některé mé knihy do angličtiny. A v březnu někoho, kdo by mi pomohl koupit netbook a nahrát tam všechny příjemné utilitky.

Mezitím budu opět příležitostně přednášet pro Akademii nové slovanské spirituality v Centru Jiřího Maška Je mi jasno (viz také www.osud.cz), chystá se natáčení pořadu o labyrintech pro ČT2, a premiéra dokumentárního filmu slovinské televize Máš-li hlas, zpívej (19. ledna v kině Aero od 19:00). Pokračují pravidelné pořady s etnickou a new age hudbou od 23.15 na stanici Vltava (20. 1. průřez tvorbou amerického nezávislého labelu Projekt, 1. 2. krásnou ambientní a transovní hudbu: syntezátorových ploch Steve Roach, zkušený bubeník Byron Metcalf a hráč na etnické nástroje Mark Seeling natočili album Nada Terma, které posunuje hranice ambientu, world music a meditativní hudby, a 15. února představím dvě typická alba hudby new age Sangit Óm: Qui gong a Eric Berglund: Angel healing).

 

Pokračuji v on-line „duchovním poradenství“ (odpovídám zájemcům na otázky, týkající se duchovní praxe), v časopisu Meduňka budou vycházet mé fejetony (např. v březnovém čísle zamyšlení na téma Ženy a duchovnost).

Počínaje březnem hodlám využít zdejších prostor a nádherné mystické krajiny s posvátnou skálou a jednou týdně budu zazenově meditovat, zpívat mantry a meditačně chodit: zájemci jsou zváni (vejde se nás klidně i deset, z toho tak šest může i přespat, protože pak můžeme vášnivě duchovně diskutovat). Podrobnosti e-mailem, ozvěte se.

Živě mne budou moci zájemci vidět v rámci autogramiády a autorského čtení z knihy Hlásím se o Nobelovu cenu 22. ledna od 17:00 v Knihkupectví Hledající, které je jejím hlavním fyzickým i internetovým distributorem (Za Pohořelcem 12, 169 00 Praha 6, otevřeno: pondělí až pátek 10-18, ve středu do 20 hodin, tel. 220 873 250; mobil 777 564 458; e-mail: [email protected]). Upozorňuji, že až na ty v knihkupectví Hledající je již většina z tří set výtisků prodána.

 

12. února začíná v 19:30 v klubu Rynanaruby (Praha 2, Mánesova snad 85, kousek od stanice metra Jiřího z Poděbrad) první z poslechových pořadů Hudební a hlasové meditace s Vlastou Markem (večery plné unikátních hudebních ukázek, ale také otázek a třeskutých, nebo alespoň velmi alternativních odpovědí), na který pak bude navazovat avízovaný druhý večer 12. března, a nakonec, jako vyvrcholení, celodenní workshop 11. dubna (více informací na www.rybanaruby.cz). Pokud budou cvičit doma, zájemci a nadšenci během těch tří měsíců zvládnou hru na didžeridu, bubínky džembe, tibetské mísy a samozřejmě také alikvotní zpěv.

 

Pokud budu pozván, rád přijedu přednášet, nebo seminářovat, pro nejméně 20 zájemců. Takto budu například 19. – 22. března v Černém Dole a v Semilech, 16. – 18. dubna v Košicích a jednám s několika Mateřskými centry (Frýdek Místek, Havlíčkův Brod, Znojmo aj.). Pokud tedy chcete rozvířit stojaté vody vašeho městečka laskavě třeskutými názory „spisovatele z Prahy“, který teoreticky o ženských věcech a porodech ví často víc, než ženy samy, ozvěte se. A pokud byste chtěli provětrat zatuchlou atmosféru na vaší konzervatoři, rád přijedu, zahvězdím a budu inspirovat (doufám, že na mne dodnes vzpomínají v dobrém v Teplicích i v Ostravě).

 

Ve dnech 4 a 5. července pak budu ve Frýdku Místku moderovat hudební festival etnické, esoterické a meditační hudby Ztišení. 6. července pak tamtéž povedu celodenní workshop Zázrak lidského hlasu.

 

Kde budu sídlit od léta a čím se budu zabývat na podzim, zatím netuším, ale už se na to těším.