Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Zkušenost bubnu

Co naznačuje fakt, že dva hudebníci se věnují své hudbě, šamanismem a vlastními zážitky jak z neporušené pravěké přírody (jihoanglický Dartmoor) tak ze stovek a možná tisíců rituálních obřadů s šamanským plochým bubnem obohacené, desítky let - a vydali již šestadvacet alb? Především že jim můžeme věřit. A že to, co dělají, dokonale zvládají.

Co a jak asi může v realitě civilizované městské ženy „natrhnout“ seminář, na kterém se vyrábí totemy, amulety, kde se bubnuje a tančí a zpívá a putuje krajinou? Jak asi Pražanka chápe název workshopu „Cesta k posvátnému bubnu babiček?“

 

Přiznávám, že jsem o Carolyn Hillyer (malířce, zpěvačce, ale i výrobkyni šamanských bubnů) a Nigelu Shawovi (multiinstrumentalistovi, producentovi, ale také řezbáři) donedávna neslyšel. Poslech jejich dvou alb mne ale nadchl: hudebně velmi propracované album Ancestors, plné jak šamanského zpěvu, tak kombinací tradičních zvuků plochých bubnů ale i bicích se syntezátory a jinými současnými hudebními nástroji (ale také fujary) nabízí i nahrávacími technologiemi vykouzlený ostře průrazný ale zároveň dunivě zemitý zvuk, a průkopnické Drumsongs, na kterém Carolyn (někdy playbackově vícehlasně) zpívá jen za doprovodu plochého šamanského bubnu, čpící autentickou syrovostí pradávných (pohanských? keltských?) rituálů.

Reklama

Tyhle syrové, až na dřeň extatického zážitku omyté „západní“ šamanské „mantry“ spolehlivě přenesou mysl posluchače někam velmi daleko od současných efemérních a tak zbytečných problémů.

 

Angličané Carolyn Hillyer a Nigel Shaw vystoupí 9. dubna 2009 v 19:30 v Praze na Koncertu pro úplněk v paláci Akropolis (vstupenky tamtéž). 11. dubna pak v klubu Klamovka (10 – 19)  proběhne výše zmíněný celodenní workshop.

Více na www.seventhwavemusic.co.uk, informace na www.eastwick.cz, [email protected], tel. 604 700 109