Reklama
 
Blog | Vlastimil Marek

Třešnička na dortu

Když se začíná pracovat na něčem velkém (a dlouhodobém), mělo by se to dělat co nejkvalitněji. Protože zkušení všech dob a profesí vědí, že prťavá zanedbaná maličkost má neodbytnou tendenci se na konci mnohonásobně vymstít. Tak jako etika v ekonomii, nebo ekologie, o kterých říkával Václav Klaus, že jsou takové třešničky na dortu, které si můžeme dovolit řešit, až když je všechno ostatní v pořádku a máte tučný zisk. Jenže jak ví i ekonom Tomáš Sedláček (viz rozhovor v Reflexu 45/08) „právě v té současné krizi zjišťujeme, že je to naopak. Když nemáme důvěru, můžeme se jít klouzat.“ O totéž jde při přípravě nového systému blogů.

 

Už jsem kdysi popisoval, jak jsem při přednáškách ve Vlašimi místním navrhoval, ať v rámci obnovy řádného a smysluplného života v tomto malebném městě nejprve obnoví čínskou pagodu v zámeckém parku. Protože tam jim „uniká“ všechna aktivita. Vidy, u pagody se již každý rok konají festivaly čínské kultury, pagoda sama se za evropské peníze opravuje, a jak mi bylo řečeno, život ve Vlašimi začíná kvést.

 

Právě tak v Olomouci hovořívám o tom, že ať se těch pár nadšenců a politiků snaží jak snaží, spolkový a občanský život v Olomouci (tak zaplevelený komunismem a „hanáckým“ konzervativismem) naplno nevykvete, dokud místní nezbaví orloj těch naivně socialistických a na první pohled ideologizovaných panáčků a nevrátí mu předchozí původní důstojnost.

Reklama

 

Situace na blogu respektu se sice vrátila do „starých“ kolejí, ale to jen proto, aby se zklidnila. Za měsíc má opět nastoupit éra „moderní“, rozuměj, výrazné grafiky a barnumské reklamy, ze které jsme všichni, blogeři i čtenáři, byli nepříjemně paf.

 

Mimochodem, v rámci sečítání celkové karmy autorů (blogerů) ten týden vlády nového redakčního systému prostě vypadl, takže se do stávajícího počítání ( diskusi blogery vehementně vyžadovaná) karma článků těch autorů, kteří i tehdy publikovali, nezapočítává (a těm pilným, jako já, to tak docela výrazně snižuje celkovou karmu, vypočítávanou z celkového průměru).

 

S tím, jak se na nějaký čas vrátil starý ozkoušený (a vypůjčený) publikační systém, se ovšem vrátily i resty. Celý rok administrátoři kromě jiného slibovali, že něco udělají se seznamem VIP. Už před drahným časem přiznali, že je nevyhovující, zastaralý, a neodráží situaci. Kdysi totiž několik mladých počítačových odborníků (programátorů, chcete-li „ajťáků“) značně a výhradně subjektivně do seznamu zařadili své oblíbence, a odmítali zařadit ty, jejichž články se jim z jakýchkoli důvodů nelíbily. A tak je to doposud, i když se administrátoři z velké části vyměnili, a třetina těch, kteří v tomto seznamu figurují, už dlouhé měsíce (a občas i roky) vůbec nic nepublikovala. VIP systém prostě není spravedlivý a jen jako neužívaný ještěrčí ocásek plandá na systému ze setrvačnosti. Je třeba jej buď zrušit, nebo inovovat a zobjektivizovat.

 

Právě tak mé požadavky na grafickém zpřehlednění diskuzí pod články (viz i dodatek mého článku Právo na) nejsou nějakou z dnešního pohledu připravované beta verze zatím zcela zbytečnou třesničkou na dortu (až bude systém zcela vyladěn atd.), ale výchozí investicí do systému, který vydrží a bude „friendly“.

 

Když Karel IV. zakládal kamenný most, slavnost se konala za specifických numerologicky a astrologicky vypočítaných a volených okolností, kterým se celá staletí různí „odborníci“ vysmívali. Mám na mysli onu známou číselnou řadu, ale i ochranná hesla ve věži, dvě pozitivní zóny, držící most za každých okolností, atd.

Vida, i ta vajíčka v maltě se potvrdila, a Karlův most (kromě jedné „ledové“ výjimky) zůstal nepobořen, a i za povodní roku 2002 byl zdaleka nejstabilnějším mostem ze všech těch, které zdobí Vltavu a Prahu. Mosty, státy, vlády, ekonomické ale i publikační systémy ovšem nejsou dorty.

 

Tak ještě jednou: než začnu rekonstrukci, měl bych po sobě uklidit. Tak jako musím při vaření podle nových receptů umýt hrnce od dávných omáček. Tahle víajpácká (ale právě tak i karmická) černá energetická dírka totiž, tak jako pagoda ve Vlašimi nebo socialistický Svolinského orloj v Olomouci, skrytě požírá dobré úmysly a předem zavirovává každou akci, namířenou do budoucna. A jak ví každý muž a kosmolog, každá dír(k)a je černá.

 

Vím, o čem mluvím. Za těch jedenáct let, co píši na různé blogy, tři předchozí projekty (svět namodro, spirála, esoterika) zkrachovaly právě pro neschopnost administrátorů vyslechnout i tu pro ně nejdivnější připomínku, případně říkali "až poté, co…". Nedali si poradit… a kde je dnes jejich „čtenost“?

 

Spravedlivá atmosféra a blogersky friendly prostředí systému blog,respekt.cz není a pro programátory a objednavatele nového systému by nemělo být něčím až nakonec, třešničkou na dortu, ale naopak, výchozím imperativem.

Když se rozhodnete zhubnout, taky nezačnete tím, že se párkrát přežerete. Když chcete uklidit a rekonstruovat pokoj, taky nezačnete tím, že všechno smetí nametete někam do kouta, kde je nikdo nevidí, a rovnou začnete pokládat parkety.

 

Snad nedávná víkendová pracovní schůzka administrátorů a blogerů (ale i diskutérů), která stála na počátku zrodu expertní skupiny blogerů, kteří se budou podílet společně s administrátory a firmou Symbio na vývoji betaverze systému, přinese čerstvý vítr do plachet spolupráce těch, kteří nabízejí prázdný prostor, a těch druhých, kteří ten prostor budou naplňovat.

 

Snad budu právě teď, v čase ohromných zmatků, velkorysých zadání a velké hory očekávané práce (se svou jen zdánlivě bezvýznamnou třešničkou na dortu přípravy beta verze systému blogů), vyslyšen.